1
Meng de verse bakkersgist, de bloem, de suiker, het zout, de eieren en de volle melk en laat 15 minuten lang op halve snelheid kneden.
Op naar de keuken! Breng iedereen rond het werkblad en geniet van een zelfgemaakt tussendoortje of ontbijt. Kies voor iets gezelligs, dat je samen kunt maken… en waar niemand nee tegen zal kunnen zeggen. Samen met Sylvana hebben we gekozen voor een kerstbrood, waar zelfs de minst grote lekkerbekken van zullen smullen.
Bekijk de instructievideoVoor het briochedeeg
Bloem 600g
Suiker 100g
Zout 10g
Vers bakkersgist 20g
Eieren 4 + 1 om mee te bestrijken
Volle melk 150g
Boter 250g
Voor de 4-kruidenboter
Boter 50g
Suiker 75g
Maizena 10g
4 kruiden 10g
Voor de decoratie
Suikerparels 50g
Gids
1
Meng de verse bakkersgist, de bloem, de suiker, het zout, de eieren en de volle melk en laat 15 minuten lang op halve snelheid kneden.
2
Voeg de koude boter in blokjes toe.
3
Kneed 10 tot 15 min op halve snelheid, totdat het deeg loskomt van de schaal van je keukenmachine.
4
Laat het deeg 30 minuten lang op kamertemperatuur rusten.
5
Maak het deeg los en vorm er een bal van. Leg die in een kom, dek af met keukenfolie. Zet in de koelkast, minimaal 2 uur lang, of nog beter, tot de volgende dag. Maak je eigen 4-kruidenboter door alle ingrediënten door elkaar te mengen. Wees voorzichtig, de boter moet romig zijn.
6
Geef het briochedeeg de gewenste vorm: Rol het deeg uit, besmeer het met je 4-kruidenbotermengsel, rol het op voordat je het doorsnijdt om het te vlechten en een kroon te vormen.
7
Bedek een ovenplaat met bakpapier en leg de brioche erop (of gebruik een ingevette bakvorm) en laat hem 1 uur lang rijzen in een voorverwarmde oven op 35-40°C.
8
Bestrijk de brioche met het overgebleven ei voor een goudbruine glans.
9
Bak de brioche 45 minuten in een oven op 180°C.
10
Versier met suikerparels.
ENJOY !
Een brioche maken of een boeket bloemen samenstellen, de tafel aankleden of een gastenverblijf voorbereiden, enz.
Bekijk al onze stap-voor-stap-tutorials.